Behandelingen

Waarvoor kan u terecht?

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie.  Bij manuele therapie gaan we functiestoornissen van gewrichten onderzoeken en behandelen d.m.v. mobilisaties en manipulaties (‘kraken’). We onderzoeken zo het volledige lichaam, op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klachten. Zo wordt het volledige bewegingsapparaat (spieren, zenuwen en gewrichten) onder handen genomen.

Shockwave Therapie

Extracorporele Schokwave Therapie (ESWT) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige mechanische golfimpulsen die de spieren, pezen of ligamenten binnendringen. Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam door het toedienen van de hoogenergetische golven via een behandelkop op de pijnlijke zone. Hierop reageert het lichaam door het vrijmaken van verschillende herstelstimulerende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties resulteren in een snel weefselherstel.


Shockwave therapie is vooral geschikt voor langdurige pijnklachten zoals tenniselleboog, achillespeesontsteking, hielspoor, schouderontsteking etc.

 

Na gemiddeld drie behandelingen moet u duidelijk resultaat zien. De resultaten van shockwave therapie zijn wetenschappelijk aangetoond.

Kaakbehandeling

Problemen ter hoogte van het kaakgewricht en het kauwstelsel zijn doorgaans zeer eenvoudig op te lossen met kinesitherapie. Veel voorkomende klachten van de kaak zijn bewegingsbeperkingen van het kaakgewricht en verkramping van de kaakspieren.

Bij een storing van het gewricht ontstaan er soms blokkages, klikkende geluiden of pijn bij bewegingen. Verkrampingen van kaakspieren kunnen lokale en uitstralingspijn naar het oor, aangezicht, nek of hoofdpijn geven. Deze klachten zijn vaak het gevolg van tandenknarsen of –klemmen door bv. stress of door onderliggende nekklachten.

De behandeling bestaat uit zachte manuele mobilisaties, tracties, stretchings en ontspanningstechnieken van de kaakspieren.

Hartrevalidatie

Na een hart- of longoperatie wordt er naast ademhalingsoefeningen ook gewerkt op de algemene conditie van de patiënt. Om een optimale hart- en longcapaciteit te bereiken gebruiken we objectieve metingen tijdens cardio-oefeningen. De hartslag wordt nauwlettend in de gaten gehouden, net als de saturatiewaarden om het zuurstofgehalte in het lichaam te monitoren. Er worden ook richtlijnen voor thuis meegeven, zodat de patiënt zo snel mogelijk onafhankelijk kan worden.

Valpreventie

In onze praktijk bieden we valpreventie voor ouderen aan. Door het versterken van de spieren, verbeteren van het evenwicht en optimaliseren van het gangpatroon, verbeteren we stabiliteit, kracht, uithouding en evenwicht. Hierdoor verlaagt het risico op vallen. Ook worden er technieken aangeleerd om veilige transfers uit te voeren in en uit bed, zetel, stoel en grond. 

We komen ook aan huis voor zij die hun woning niet kunnen verlaten.

Dry Needling

Dry needling is een speciale techniek waarbij de spieren aangeprikt worden met een dun naaldje, waardoor deze onmiddellijk en langdurig ontspannen. Deze techniek is uiterst effectief bij spierverkrampingen en triggerpunten van bijvoorbeeld de nek t.g.v. een verkeerde zithouding of bij sportletsels zoals spiercontracturen of –scheuren. Ook bij hardnekkige klachten zoals tenniselleboog of hielspoor kan deze techniek als aanvulling gebruikt worden.

Neurologische Revalidatie

Neurologische revalidatie is er voor alle patiënten met een neurologische aandoening. Dit kunnen zenuw- of spierziekten zijn, evenwichtsproblemen, zenuwuitval of verlammingen. Alle hersenletsels horen hieronder, denk aan uitval na hersenbloeding of -infarct, maar ook alle andere hersenaandoeningen zoals Parkinson, MS, ALS, hersentumoren, traumatische hersenletsels etc. Ook stoornissen van het evenwichtsorgaan zijn zeer goed te behandelen met vestibulaire revalidatie.

Longrevalidatie

Bij aandoeningen van de luchtwegen zijn de ademhalingsspieren vaak te verzwakt of kunnen slijmen te diep in de longen zitten, waardoor deze moeilijk opgehoest kunnen worden. Door middel van specifieke technieken worden deze slijmen naar boven toe gedraineerd, zodat ze gemakkelijker opgehoest kunnen worden. Er wordt ook een juiste buik-, flank- en topademhaling aangeleerd. Verder kan er getraind worden op verbering van de maximale kracht van de ademhalingsspieren. Ook bij hyperventilatie of astma kunnen ademhalingsoefeningen nuttig zijn.

Ook bij baby’s passen we hulpademhalingstechnieken toe bij bronchitis of andere longaandoeningen. Dit gebeurt d.m.v. borstkasaandrukkingen, waar we mee bewegen met de ademhaling en de borstkas, en bouncingtechnieken waarbij de baby op een grote zitbal ritmische bewegingen volgt.

Postoperatieve Revalidatie

Na de operatie kan de patiënt een individuele behandeling aan huis of in de praktijk krijgen. Initieel zal er gewerkt worden op vermindering van de pijn en zwelling en bevordering van de beweeglijkheid. Later zal er meer gewerkt worden aan de kracht en stabiliteit van de patiënt, zodat hij terug alle (sport)activiteiten kan hervatten.

Core Stability Training

Bij de preventie en behandeling van sportgerelateerde letsels staat stabiliteitstraining centraal. Er wordt een individueel oefenprogramma samengesteld, op basis van de specifieke noden en beperkingen van de patiënt. Door de diepe buik- en rugspieren op te trainen ontstaat er een goede ‘core-stability’, waardoor je een betere lichaamshouding krijgt, minder kans op blessures en betere sportprestaties. Stabiliteitstraining is vaak ook essentieel bij het oplossen van chronische nek- en rugklachten. Deze stabiliteitstraining wordt uitgevoerd in balanstouwen of aangepaste thuisoefeningen kunnen worden meegegeven.